Inloggen MijnLot

Overwaarde

Is de waarde van je woning hoger dan je hypotheek? Dan spreek je van overwaarde. Die overwaarde kun je op verschillende manieren en gebruiken. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een andere woning, een verbouwing of verduurzaming van je woning. Wij vertellen je graag over de mogelijkheden.

Wanneer heb je overwaarde?

Je hebt overwaarde als de marktwaarde van je woning hoger is dan je uitstaande hypotheekbedrag. Is je woning bijvoorbeeld €300.000 waard en is je hypotheek op dat moment €250.000, dan heb je €50.000 aan overwaarde.

Overwaarde kan onstaan doordat je woning na het afsluiten van je hypotheek in waarde is gestegen, bijvoorbeeld door een verbouwing of door een veranderende woningmarkt. Ook kan het zijn dat je inmiddels hebt afgelost op je hypotheek waardoor het uitstaande bedrag nu minder bedraagt dan de waarde van je woning.

Let op: het zou kunnen dat de overwaarde die je nu hebt er over een aantal jaren niet meer is, bij eventuele daling van de woningprijzen. Als je je woning dan wil verkopen heb je het risico op restschuld.

 

Overwaarde gebruiken voor aankoop nieuwe woning

Vaak wordt overwaarde gebruikt voor de aankoop van een andere woning. Hierdoor kun je misschien net wel die nieuwe droomwoning kopen. Of heb je minder hypotheek nodig waardoor je maandlasten lager zijn. Ook kan het zijn dat het rentepercentage lager is dan wanneer je het volledige aankoopbedrag van je nieuwe woning financiert met een hypotheek. Hoe lager het hypotheekbedrag is ten opzichte van de waarde van de woning, hoe lager namelijk soms de rente is. En dus je maandlasten. Zo kun je ruimte creëren voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Als je je oude woning nog niet hebt verkocht kun je met een overbruggingshypotheek (een deel van) de overwaarde van je vorige woning alvast gebruiken voor je nieuwe woning.

Vind een hypotheekadviseur

Bespreek de mogelijkheden met een adviseur

De hypotheken van Lot kun je alleen afsluiten via een hypotheekadviseur. De adviseur geeft je persoonlijk hypotheekadvies én regelt de hypotheek voor je.