Inloggen MijnLot

Overwaarde opnemen voor persoonlijke uitgaven

Heb je ooit gedacht aan het gebruiken van de overwaarde van je woning voor een grote aankoop? Misschien droom je van een nieuwe camper, wil je de studie van je kinderen financieren of denk je aan het kopen van extra grond rond je woning . Op deze pagina vertellen we je alles over de mogelijkheden.

Wat betekent 'voor consumptieve doeleinden'?

Als we het hebben over consumptieve doeleinden, bedoelen we het kopen van goederen voor eigen gebruik. Dit mag van alles zijn, zolang de aanvraag maar aan de voorwaarden voldoet. Dit gaat dus niet over het kopen of verbeteren van je woning.

De voorwaarden op een rij

Waarvoor kun je de overwaarde gebruiken?

Er zijn verschillende manieren waarop je de overwaarde van je woning kunt inzetten, zoals:

Je kind helpen met een hypotheek

Is het lastig voor jouw kind om een hypotheek te krijgen voor een eigen woning? Dan kun je de overwaarde van jouw woning inzetten om hen te helpen. Dit kan door het bedrag van de overwaarde te lenen of te schenken aan je kind. Zo kan je kind misschien toch het huis kopen dat hij of zij op het oog heeft. Bedenk wel dat dit invloed heeft op jouw eigen financiële mogelijkheden in de toekomst. Denk daarnaast ook aan de fiscale mogelijkheden en gevolgen. Laat je daarom altijd goed adviseren.

Een tweede huis of vakantiehuis kopen

Je kunt de overwaarde ook gebruiken voor de aanschaf van een recreatiewoning of een tweede woning. Hiervoor verhoog je je huidige hypotheek met het overwaardebedrag. Zorg wel dat je de hogere maandlasten kunt betalen. Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitrekenen.

Overwaarde gebruiken voor een auto

Wil je een auto, camper of caravan kopen? Je kunt hiervoor (een deel van) je overwaarde opnemen. Denk goed na voordat je geld leent voor zulke uitgaven.

Overwaarde als aanvulling op je pensioen

Naast de bovengenoemde mogelijkheden kan de overwaarde van je woning ook een mooie aanvulling zijn op je pensioen. Door de overwaarde te gebruiken, kun je bijvoorbeeld minder gaan werken of eerder stoppen met werken.

Overwaarde gebruiken om schulden af te lossen

Heb je schulden? Dan kun je de overwaarde van je woning gebruiken om deze af te lossen. Je kunt je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek gebruiken.

Veelgestelde vragen over overwaarde opnemen

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Door de overwaarde van je woning op deze manier te gebruiken, kun je grote persoonlijke aankopen doen zonder dat je direct een grote som geld hoeft te hebben. Denk er wel goed over na en laat je adviseren over de beste optie voor jouw situatie.