Inloggen MijnLot

Aflossingsvrije hypotheek

Bij Lot Hypotheken kun je kiezen uit drie soorten hypotheken. Eén daarvan is de aflossingsvrije hypotheek. Maar wat houdt dat precies in? Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd van de lening alleen rente. Je lost de lening in één keer af aan het einde van de looptijd. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie hierover.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een manier van lenen voor je woning waarbij je tijdens de looptijd van de lening alleen rente betaalt. Je lost de hypotheek zelf niet af. Dat doe je pas aan het einde van de tijd dat je de hypotheek hebt, of als je jouw woning verkoopt.

Dit betekent dat je maandelijkse kosten lager zijn dan bij andere hypotheekvormen waarbij je wel elke maand een stukje van je lening terugbetaalt. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je aan het einde van de looptijd nog steeds het hele geleende bedrag moet terugbetalen.

De kenmerken

Hoeveel mag je aflossingsvrij lenen?

Bij Lot Hypotheken kun je tot 50% van je woningwaarde aflossingsvrij lenen. Wil je meer dan dat lenen? Dan is het mogelijk om een annuïtaire of lineaire hypotheek erbij te nemen. Net als voor de andere hypotheekvormen geldt dat ook de de aflossingsvrije hypotheek een maximale looptijd heeft van 30 jaar, dat is 360 maanden.

Huis Verbouwd 680 X 1200 Lot Hypotheken

Voor- en nadelen aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek kan aantrekkelijk zijn, maar het is belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen goed te begrijpen.

Voordelen

  • Lage maandlasten: Omdat je tijdens de looptijd van de hypotheek niet aflost, zijn je maandelijkse kosten lager.
  • Hypotheekrenteaftrek: Als je jouw aflossingsvrije hypotheek voor 2013 hebt afgesloten, kun je nog steeds gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je minder belasting betaalt over je inkomen. Laat je hierover goed informeren door je adviseur.

Nadelen

  • Hogere rente: De rente die je betaalt voor een aflossingsvrije hypotheek is vaak hoger dan bij andere hypotheekvormen waarbij je wel aflost.
  • Geen hypotheekrenteaftrek meer: Sinds 2013 kom je met een nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
  • Eenmalige aflossing: Aan het einde van de looptijd moet je de hele hypotheek in één keer terugbetalen. Dit kan een grote financiële uitdaging zijn.
Card Image Verduurzamen

Een aflossingsvrij hypotheek afsluiten?

Nu je weet wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn, kun je op zoek gaan naar een onafhankelijke hypotheekadviseur. Lot werkt samen met hypotheekadviseurs in heel Nederland, zo vind je er altijd een bij jou in de buurt.