Inloggen MijnLot
Alles op een rijtje

Je eerste woning kopen in 9 stappen

Ga jij je eerste woning kopen? Spannend, maar ook leuk! We begrijpen dat er nu veel op je af komt, zeker als je voor het eerst de woningmarkt in duikt! Daarom hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet. Per stap lichten we toe wat de mogelijkheden zijn, zo komt die droomwoning steeds dichterbij.

Stap 1: Oriënteren

Laten we bij het begin beginnen. Voordat je op zoek kunt naar jouw droomwoning begin je met een goede oriëntatie. Wat zijn je woonwensen? Wat zijn je financiële mogelijkheden? Dat laatste hangt af van verschillende zaken. Koop je alleen of met je partner? Heb je flink gespaard of kan je familie bijspringen? Met de Lot rekentool bereken je zelf eenvoudig hoeveel jouw maximale hypotheek met of zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) bedraagt. Dit geeft je alvast een indicatie van wat er financieel mogelijk is.

Zeker weten wat je maximaal kunt lenen? Via een gratis- en vrijblijvend onafhankelijk hypotheekgesprek krijg je nog meer duidelijkheid en een completer overzicht.

Als starter tussen de 18 en 35 jaar heb je recht op een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal €510.000. Wil je een bestaande woning kopen? Hou dan naast de maximale hypotheek ook rekening met de kosten koper. Die kosten bestaan uit de kosten voor de aankoop van de woning én de kosten die je maakt om de woning te financieren.

Veelgestelde vragen tijdens deze stap:

Stap 2: Woning zoeken

Zodra je weet wat je wilt en wat je ongeveer kan lenen, kun je gaan zoeken! Dat kan bijvoorbeeld via websites als funda.nl en huispedia.nl. Met behulp van filters kun je gericht zoeken naar een woning die het best aansluit op jouw woonwensen. Heb je een woning gevonden waar je enthousiast over bent? Dan kun je een bezichtiging in gaan plannen!
Tip: als je een Funda-account aanmaakt en een zoekopdracht opslaat, krijg je elke dag meldingen van de nieuwste woningen.

Aankoopmakelaar

Je kunt er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Diegene gaat dan gericht voor je op zoek naar een woning die bij jou past. Een aankoopmakelaar heeft een groot netwerk en is altijd als eerste op de hoogte van nieuwe woningen die op de markt komen. Vaak ver voor een woning online wordt geplaatst. Daarnaast heeft een aankoopmakelaar kennis van de lokale markt en de laatste informatie over nieuwbouwprojecten. Een aankoopmakelaar is niet kosteloos, maar is het geld vaak meer dan waard.

Stap 3: Woning bezichtigen

Tijdens een bezichtiging kom je erachter of een woning écht bij jou past en aan je wensen voldoet. Tijdens een bezichtiging is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

De locatie en de buurt
Voel je je veilig? Zijn er genoeg parkeerplekken? Welke voorzieningen zijn er? Loop zeker eens een rondje door de wijk en doe dit het liefst op verschillende dagen in de week!

Buitenkant van de woning
Tijdens het bezichtigen van een woning vergeten mensen wel eens om óók naar de buitenkant te kijken. Is het dak nog in goede staat? Van welk materiaal zijn de kozijnen? Wat is de zonligging?

Binnenkant van de woning
Probeer je niet te laten afleiden door de huidige inrichting of de kleuren. Bekijk vooral goed hoe de indeling van de woning is en welke wanden dragend zijn. Zijn de keuken en badkamer nog in goede staat of moet er geklust worden, gaan de deuren en ramen makkelijk open en dicht?

Staat van de fundering
Wellicht denk je er niet direct aan, maar de fundering van een woning is zeer belangrijk. Wil je de woning aankopen? Dan is het verstandig om van te voren een bouwkundige keuring uit te laten voeren om de staat van de woning te weten.

Installaties en apparatuur
Bekijk goed hoe de woning wordt verwarmd en hoe de elektra is aangelegd. Zijn er voldoende stopcontacten en groepen in de meterkast? Vraag gerust aan de makelaar of huidige bewoner wat de maandelijkse lasten zijn.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is belangrijk, vergeet daarom niet naar het energielabel van de woning te vragen. De hoogte van het energielabel heeft namelijk effect op de maximale hypotheek. Bekijk wat de huidige duurzaamheidsaspecten van de woning zijn. Zijn de muren goed geïsoleerd? Is er dubbelglas? Zijn er zonnepanelen of een warmtepomp?

Stap 4: Bod uitbrengen

Misschien wel de spannendste stap in dit proces: je gaat bieden op een woning!

Denk goed na over je maximale bod. Kijk bijvoorbeeld in het Kadaster voor welke prijs andere huizen in de buurt zijn verkocht. Reserveer indien nodig ook ruimte voor een bouwdepot waarmee je een verbouwing of energiebesparende maatregelen kunt financieren.

Heb je al nagedacht over het verduurzamen van je toekomstige woning? Goed bezig! Met energiebesparende mogelijkheden bespaar je op je energierekening, verhoog je je wooncomfort én lever je een positieve bijdrage aan een beter milieu. Wist je dat je bij Lot de duurzaamheidshypotheek kunt afsluiten? Dit is een hypotheek speciaal voor het verduurzamen van je woning. Met de energiebespaartool kun je berekenen wat verduurzamen voor jou kan opleveren.

Heb je een aankoopmakelaar? Die kan je helpen met het bepalen van het bod en adviseren over wat je maximale grens is. 

In het bod neem je ook je ontbindende voorwaarden mee. Je kunt dan onder de koop uit als een van de vastgelegde voorwaarden aan bod komen. Bijvoorbeeld als je nog niet zeker weet of je de financiering rond krijgt of eerst een bouwkundig onderzoek wilt laten doen.

  • Onder voorbehoud van financiering
  • Onder voorbehoud van bouwkundige keuring
  • Onder voorbehoud van woonvergunning
  • Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie

Kies je voor nieuwbouw? Dan hoef je geen bod uit te brengen. Je schrijft je dan in voor het project en als je wordt ingeloot bepaal je of je het wil kopen.

Veelgestelde vragen tijdens deze stap:

Stap 5: (Voorlopig) koopcontract tekenen

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan kun je nu het (voorlopig) koopcontract tekenen, hierin zijn staan alle gemaakte afspraken. De verkoper van het huis tekent dit contract ook. De koop is definitief als aan alle voorwaarden uit het koopcontract is voldaan. Je kan nu aan de slag met het regelen van de hypotheek en het zoeken van een notaris voor de overdracht van de woning.

Stap 6: Hypotheek regelen

Samen met je hypotheekadviseur bespreek je welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. En hoe je je hypotheek nu, maar ook later betaalbaar kan houden. Ook bespreken jullie de risico’s van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden. Het verwerken van een hypotheekaanvraag duurt ongeveer 4 tot 8 weken.
Voor het aanvragen van een hypotheek heb je een aantal zaken nodig:

  • (Financiële) gegevens. Zoals identiteitsbewijzen, salarisstroken, bewijs van eigen middelen, werkgeversverklaring. Welke documenten er exact nodig zijn, hangt ook af van jouw persoonlijke situatie. Jouw hypotheekadviseur zal de juiste bestanden bij je opvragen.
  • Taxatierapport. Een taxatie van de woning kun je laten doen op locatie en soms ook op afstand met de Calcasa Desktoptaxatie.
  • Koopovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin alle afspraken inzake de koop worden vastgelegd.
  • Bedenk of je een bankgarantie wil gebruiken voor de waarborgsom van de verkoper.

Een waarborgsom is meestal 10% van de koopprijs en moet uiterlijk binnen een week na het verlopen van de ontbindende voorwaarden worden voldaan. De waarborgsom maak je over aan de notaris. Wanneer je niet voldoende eigen geld hebt om de waarborgsom te storten, is de bankgarantie een goed alternatief.

Een bankgarantie is dus een garantie van de bank dat de borgsom die de koper aan de verkoper moet betalen, indien nodig, wordt voldaan. Dat zit zo: bij de aankoop van je woning sluit je een koopovereenkomst. Het is niet gebruikelijk dat die koopsom meteen wordt voldaan. Dat gebeurt pas bij het ondertekenen van de akte van levering bij de notaris. In de meeste gevallen verlangt de verkoper dat jij als koper, na ondertekening van de koopakte, een waarborgsom stort óf een bankgarantie stelt. Dit geeft de verkoper zekerheid dat je de woning ook echt gaat kopen.

Kies je voor een lineaire hypotheek, waarbij je in het begin van de looptijd meer betaalt en ieder jaar steeds minder rente betaalt? Of een annuïtaire hypotheek, waarbij je iedere maand dezelfde lasten hebt. Je adviseur adviseert op basis van jouw wensen, inkomen en toekomstplannen.

En vergeet niet om verduurzaming mee te nemen in je hypotheek! Volgens de nieuwe regels in 2024 mag je voor verduurzaming extra geld lenen, dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor isolatie, zonnepanelen of HR-glas. Hoeveel je extra kunt lenen hangt af van het energielabel van je woning.

Voor een woning met energielabel E, F of G kun je maximaal €20.000 extra lenen. Voor een woning met energielabel C en D is dat €15.000. En voor de labels A+++ tot en met B €10.000.

Veelgestelde vragen tijdens deze stap:

Stap 7: Verzekeringen regelen

Wanneer je een huis koopt, is het belangrijk om een aantal verzekeringen af te sluiten. Een opstalverzekering is verplicht. Verder is het aan te raden om ook deze verzekeringen af te sluiten: inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenverzekering.

Stap 8: Offerte

Je bent er nu écht bijna. Na je adviesgesprek worden er nog een aantal zaken gecontroleerd. Blijkt daaruit dat je het hypotheekbedrag kan dragen? Dan ontvang je een offerte met je persoonlijke aanbod en bijbehorende voorwaarden. Ben je akkoord? Dan is het tijd om de offerte en het hypotheekadviesrapport te tekenen. Je hypotheek is nu rond!

Stap 9: Sleuteloverdracht

Eindelijk! Het is zo ver. Jouw gekozen notaris stelt de hypotheekakte en transportakte op. Voordat je deze ondertekent controleer je met de makelaar of de woning zoals afgesproken is opgeleverd. Bij de notaris leest de notaris samen met jou de aktes door en kun je vragen stellen. Daarna zet je je handtekening en ben je officieel de nieuwe eigenaar van de woning! Tijd voor champagne!

Veelgestelde vragen tijdens deze stap:

Stap 10: Samenlevingscontract of testament

Ga je samen met je partner een woning kopen en zijn jullie niet getrouwd? Dan is het slim om een samenlevingscontract op te stellen. In zo'n contract leg je vast wat je samen afspreekt over het samenwonen en wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Vragen zoals: Wie betaalt de kosten voor het huishouden? Van wie is het huis eigenlijk? En hoe verdelen we onze spullen als we besluiten uit elkaar te gaan?

Als je alleen een woning koopt, is het maken van een testament een goed idee. In een testament schrijf je op wat er moet gebeuren met alles wat je nalaat. Iedereen laat wel iets achter, zoals geld, schulden, spullen of zelfs huisdieren. In je testament bepaal je hoe jouw erfenis verdeeld wordt en wie ervoor zorgt dat dit gebeurt.

Beide opties kan je tijdens een gesprek met de notaris bespreken.

Vind een hypotheekadviseur
Klaar voor een volgende stap

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Er komt veel kijken bij het aankopen van een volgende woning. Ga voor een goed persoonlijk advies naar een onafhankelijke hypotheekadviseur.