Inloggen MijnLot

Vijf vragen over Calcasa Desktoptaxatie

In een vorige blog vertelde ik over Calcasa Desktop Taxatie®. Ik kan me voorstellen dat je daar nog vragen over hebt. Daarom zet ik een aantal veelgestelde vragen op een rijtje!

Hoe bepaalt Calcasa de waarde van een woning?

Dit wordt gedaan aan de hand van een rekenmodel. Calcasa gebruikt hiervoor een database met daarin jarenlang verzamelde gegevens over huizenprijzen, woningkenmerken en omgevingen. De gegevens komen onder andere uit het Kadaster.

Calcasa baseert een berekening op de gegevens van de 25 meest recent verkochte vergelijkbare woningen in jouw buurt. Als er de afgelopen jaren geen huizen zijn verkocht rekent Calcasa de prijzen van eerdere woningverkopen uit de buurt om naar een actuele waarde. Woningkenmerken die Calcasa voor alle berekeningen gebruikt zijn onder andere; het bouwjaar, grootte van het perceel en het type woning.

Hoe nauwkeurig is een Calcasa Desktop Taxatie®?

Des te meer vergelijkbare huizen in de buurt verkocht zijn, des te nauwkeuriger de waardebepaling is. Is er bijvoorbeeld sprake van een woning met een sterk afwijkende staat van onderhoud, of een bijzondere ligging? Dan is de berekening waarschijnlijk minder nauwkeurig.

Wanneer is het slim om een Calcasa Desktop Taxatie® te doen i.p.v. een normale taxatie?

Dat ligt aan je situatie. Een Calcasa Desktop Taxatie® is veel goedkoper dan een taxatie op locatie. De kosten voor hiervoor bedragen eenmalig slechts 95 euro. Een desktoptaxatie kun je doen indien je woning niet meer waard is dan €750.000 en als je tot 90% van de waarde van je woning financiert met je hypotheek. Voor aankopen, oversluitingen en verhogingen kan er een Calcasa Desktop Taxatie® aangevraagd worden bij Lot. Dit is mogelijk voor hypotheken met en zonder NHG. Maar, denk je dat de taxatiewaarde hoger is dan de waardebepaling die via de Calcasa Destoptaxatie gedaan wordt, dan is een taxatie op locatie beter. Ook is een desktoptaxatie niet geldig bij het meefinancieren van verduurzaming. Daarnaast zijn er hypotheekverstrekkers die een desktop taxatierapport niet accepteren. Dus het is verstandig om dit vooraf goed te checken.

Let op: Lot Hypotheken accepteert alleen een desktoptaxatie van Calcasa. Een desktoptaxatie van een ander partij wordt niet geaccepteerd.

Hoelang is taxatierapport via Calcasa geldig?

Net zo lang als een uitgebreid taxatierapport op locatie, namelijk zes maanden.Hoe kan het dat de waardebepaling in het taxatierapport niet overeenkomt met mijn verwachting?Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld:

  • Je woning is na aankoop verbouwd.
  • De door Calcasa ingeschatte woningkenmerken wijken af van de daadwerkelijke kenmerken.
  • De inrichting of staat van de woning wijkt sterk af van vergelijkbare woningen.
  • De markt waarin de woning zich bevindt heeft een grote prijsstijging of -daling doorgemaakt.
  • Een recente verandering in de omgeving is van invloed op de woningwaarde. Denk bijvoorbeeld aan bereikbaarheid of overlast door grote werkzaamheden.

Vragen over taxatie?

Daar help ik je graag mee! Ik werk samen met onafhankelijke adviseurs verspreid door het land, zij kunnen je alles vertellen over een desktoptaxatie.