Inloggen MijnLot

Verduurzamen van je bestaande woning

Afgelopen periode kozen veel mensen ervoor hun eigen woning te verbouwen. Iedereen zat gedwongen thuis en dan ga je met andere ogen naar je woonomstandigheden kijken. Je wilt immers zo lekker mogelijk wonen, vooral als je meer dan ooit tijd thuis doorbrengt. Er was ook een stijging te zien in het aantal huishoudens dat naast verbouwwerkzaamheden ook direct de woning verduurzaamde. Onder het mom ‘als we dan toch gaan verbouwen, kunnen we het slim combineren met verduurzamen’.

En die combinatie van verbouwen en verduurzamen is inderdaad een slimme! Immers, je huis wordt toch aangepakt, waarom dan niet meteen grondiger en ook maatregelen nemen die goed zijn voor het klimaat én je portemonnee. Verduurzamen vraagt om een investering. Die verdien je op termijn zeker terug; je energiekosten gaan omlaag en de waarde van je woning stijgt. Maar op het moment zelf kan het een hoop geld zijn. Je kunt dit financieren met eigen middelen. Maar een hypotheek kan hierin ook verschillende mogelijkheden bieden.

VERHOGING BESTAANDE HYPOTHEEK

Zo kun je voor verbouwing en verduurzaming je hypotheek verhogen. Als er een ‘hogere inschrijving’ is, hoef je hiervoor niet eens naar de notaris. Dit betekent dat je destijds met het afsluiten van je hypotheek een hoger bedrag bij de notaris hebt ingeschreven dan je hebt afgesloten. Dat bedrag kun je nu opnemen. Dit scheelt dus notaris- en aktekosten. Je aanvraag wordt in dit geval nog wel beoordeeld door de geldverstrekker. Er wordt onder andere naar je inkomen en de waarde van je woning gekeken.

OVERSLUITEN

Ook kun je wellicht profiteren van de historisch lage hypotheekrente van dit moment. Het is heel aannemelijk dat je zelf een hogere rente betaalt. Dan kan het de moeite waard zijn om je hypotheek ‘over te sluiten’. Bij het oversluiten van je hypotheek wordt je rentecontract opengebroken en kun je overstappen naar de actuele, lagere marktrente. Je kunt bij je huidige geldverstrekker blijven, of overstappen naar een nieuwe geldverstrekker. In beide gevallen kan het zijn dat je een vergoedingrente moet betalen voor het openbreken van je contract; dit kun je terugverdienen met de lagere rente. Tegelijk met het oversluiten, kun je je hypotheek ophogen om energiebesparende maatregelen of andere verbouwingskosten mee te financieren.

DUURZAAMHEIDSHYPOTHEKEN

Als je kiest voor het oversluiten van je hypotheek kun je dus ook een nieuwe geldverstrekker kiezen, één die ook duurzaamheidsoplossingen biedt bijvoorbeeld. Zo zijn er hypotheken die een extra lage rente bieden als je kunt aantonen dat het geld voor verduurzaming van de woning wordt ingezet. Zo wordt het nóg aantrekkelijker om je huis op een duurzame manier te verbouwen!

ADVIES

Mocht je een duurzame verbouwing met één van bovenstaande stappen overwegen, laat je dan goed adviseren door een adviseur die op de hoogte is van jouw situatie. Kijk welke partij het meest interessant is of welke mogelijkheden er zijn bij je huidige geldverstrekker. De hypotheekadviseur kan op basis van jouw verhaal en verduurzaam- of verbouwwensen een inschatting maken wat de juiste afwegingen zijn. Succes met het verduurzamen van je woning en alvast veel nieuw woonplezier!