Inloggen MijnLot

Hypotheekmarkt in de lift

De hypotheekmarkt zat in mei 2024 flink in de lift. Er werden 37.500 hypotheken aangevraagd, ruim 7.000 meer dan dezelfde maand vorig jaar. Doorstromers, die hun oude huis verkopen en een nieuwe kopen, gebruiken steeds vaker de overwaarde van hun oude woning om de nieuwe te financieren.

Volgens HDN, die deze cijfers verzamelt, stijgen de hypotheekaanvragen samen met de huizenprijzen. Hoewel het nog niet zo druk is als in 2022, toen de huizenprijzen piekten, zien we wel een stabiele groei.

Het aantal hypotheekaanvragen in de kopersmarkt is met ongeveer 23.500 weer op het niveau van 2021, terwijl in de niet-kopersmarkt, zoals mensen die hun hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen, het aantal aanvragen met zo’n 3.000 is gestegen naar 14.000.

Doorstromers en overwaarde
Doorstromers gebruiken massaal de overwaarde van hun oude woning voor hun nieuwe woning. In mei was het verschil tussen de marktwaarde en de hypotheeksom nog nooit zo groot. Gemiddeld lenen doorstromers € 363.000 voor een woning van € 574.000, waarbij € 211.000 uit overwaarde en eigen spaargeld komt.

Wat betekent dit voor jou?
De hypotheekmarkt is volop in beweging. Of je nu een nieuwe woning zoekt, wilt doorstromen, of je bestaande hypotheek wilt aanpassen, wij staan voor je klaar. Heb je vragen of wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op via service@lothypotheken.nl. We helpen je graag verder!