Inloggen MijnLot

Groene woningen stijgen in waarde

Bij Lot Hypotheken vinden we het belangrijk om je op de hoogte te houden van ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op je woning en hypotheek. Onlangs heeft de NVM een interessant onderzoek gepubliceerd over energielabels en hun impact op de woningmarkt. We zetten de belangrijkste bevindingen op een rijtje.

Over energielabels
Energielabels classificeren de energiezuinigheid van een woning, variƫrend van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieonzuinig). Deze labels geven niet alleen aan hoeveel energie een woning verbruikt, maar spelen ook een rol bij de waardebepaling en verkoopbaarheid.

Kopers bereid om meer te betalen voor energiezuinige woning
Uit recent onderzoek van Brainbay blijkt dat de waarde van een bestaande woning in het eerste kwartaal van dit jaar naar schatting met 23% meer toenam als het energielabel A+ of hoger was, in vergelijking met dezelfde woning met een G-label. Deze meerwaarde is veel hoger dan drie jaar geleden. In het eerste kwartaal van 2021 was een woning met energielabel A+ of hoger naar schatting 7% meer waard dan dezelfde woning met een G-label.

Doordat die meerwaarde zo sterk is gestegen, kunnen we concluderen dat woningkopers nu meer geneigd zijn om extra te betalen voor energiezuinige woningen dan een paar jaar geleden. Mogelijk hebben de stijgende energieprijzen bijgedragen aan deze trend door woningkopers en -eigenaren aan te moedigen om energiezuinige opties te overwegen. Hoewel de energieprijzen recentelijk zijn gedaald, zijn ze nog steeds veel hoger dan drie jaar geleden. Hierdoor zijn energiezuinige woningen financieel nog aantrekkelijker en zijn woningkopers bereid er meer voor te betalen.

Recente onderzoek lijken dit te bevestigen. Volgens Funda speelt het energielabel een steeds grotere rol voor woningzoekers. In september vorig jaar vond ongeveer tweederde (67%) het energielabel belangrijk, terwijl dat in maart 2022 nog maar ongeveer de helft (53%) was.

Wat betekent dit voor jou?
Als je overweegt je woning te verkopen of gewoon je woningwaarde wilt verbeteren, is het slim om te investeren in energiebesparende maatregelen. Denk aan isolatieverbeteringen, zonnepanelen of energiezuinige verwarmings- en koelsystemen. Niet alleen verhoog je hiermee de verkoopbaarheid en waarde van je woning, maar je bespaart ook op lange termijn op energiekosten. Bereken met onze verduurzamingstool wat je kan besparen door te verduurzamen.