Inloggen MijnLot

Maandlasten hypotheek berekenen

Koopwoning op het oog? Bereken dan niet alleen je maximale hypotheek, maar ook wat je maandlasten worden.

Wat zijn de maandlasten van een hypotheek?

Je maandlasten kun je onderscheiden in bruto en netto maandlasten. Het bedrag dat je iedere maand aan je hypotheekverstrekker betaalt, is je bruto hypotheeklast. Deze bruto maandlast bestaat meestal uit twee delen: hypotheekrente en aflossing. De hoogte van deze maandlast is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de hoogte van je hypotheek, je inkomen, de looptijd en de hypotheekvorm.

Bereken je hypotheek

Met de rekentool bereken je zelf eenvoudig hoeveel jij maximaal kunt lenen.

  • * Verplicht in te voeren

Resultaat

Let op: dit is een indicatie op basis van een annuïtaire lening. Ga voor advies op maat altijd naar je hypotheekadviseur.

Je maximale hypotheek
± € 0
Je bruto maandlasten
± € 0

Bruto of netto, hoe bereken je de maandlasten?

Bruto maandlasten berekenen

Je maandlasten hangen af van je hypotheekvorm. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bruto maandbedrag gedurende de rentevaste periode. Bij een lineaire hypotheek dalen je maandlasten tijdens de rentevaste periode. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaal je tijdens de looptijd alleen rente en geen aflossing.

Netto maandlasten berekenen

Je netto hypotheeklasten zijn een stuk lager dan je bruto hypotheeklasten. Als woningeigenaar krijg je namelijk ook te maken belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek. Om je netto maandlasten te berekenen tel je eerst het eigenwoningforfait bij je inkomen op. Het eigenwoningforfait is afhankelijk van de WOZ-waarde van jouw woning. Vervolgens mag je de rente die je betaalt over je hypotheekschuld aftrekken, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor Lot

Vind een hypotheekadviseur

Maandlasten bereken met behulp van een adviseur.

Je wilt je droomhuis kopen en je liever niet bezig houden met gedoe rond je hypotheek. De hypotheken van Lot kun je alleen afsluiten via een hypotheekadviseur. De adviseur geeft je persoonlijk hypotheekadvies én regelt de hypotheek voor je.