De totale maandlasten van je hypotheek bestaan, afhankelijk van de hypotheekvorm die je hebt uit rente en/of aflossing.
Rente is het bedrag dat je maandelijks betaalt aan rente over het openstaande hypotheekbedrag. De rente wordt meestal berekend als een percentage van het hypotheekbedrag. De aflossing is het bedrag dat je maandelijks aflost op de hoofdsom van de lening. Dit kan op basis van annuïteiten, lineaire aflossing of andere aflossingsmethoden zijn.
Maandlasten hypotheek berekenen
Koopwoning op het oog? Bereken dan niet alleen je maximale hypotheek, maar ook wat je maandlasten worden.
Wat zijn de maandlasten van een hypotheek?
Je maandlasten kun je onderscheiden in bruto en netto maandlasten. Het bedrag dat je iedere maand aan je hypotheekverstrekker betaalt, is je bruto hypotheeklast. Deze bruto maandlast bestaat meestal uit twee delen: hypotheekrente en aflossing. De hoogte van deze maandlast is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de hoogte van je hypotheek, je inkomen, de looptijd en de hypotheekvorm.
Bereken je hypotheek
Met de rekentool bereken je zelf eenvoudig hoeveel jij maximaal kunt lenen.
Resultaat
Let op: dit is een indicatie op basis van een annuïtaire lening. Ga voor advies op maat altijd naar je hypotheekadviseur.
Bruto of netto, hoe bereken je de maandlasten?
Bruto maandlasten berekenen
Je maandlasten hangen af van je hypotheekvorm. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bruto maandbedrag gedurende de rentevaste periode. Bij een lineaire hypotheek dalen je maandlasten tijdens de rentevaste periode. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaal je tijdens de looptijd alleen rente en geen aflossing.
Netto maandlasten berekenen
Je netto hypotheeklasten zijn een stuk lager dan je bruto hypotheeklasten. Als woningeigenaar krijg je namelijk ook te maken belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek. Om je netto maandlasten te berekenen tel je eerst het eigenwoningforfait bij je inkomen op. Het eigenwoningforfait is afhankelijk van de WOZ-waarde van jouw woning. Vervolgens mag je de rente die je betaalt over je hypotheekschuld aftrekken, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Veelgestelde vragen
-
Waaruit bestaan de maandlasten van mijn hypotheek?
-
Welke vaste lasten heb ik naast mijn hypotheeklasten?
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je naast de maandlasten van je hypotheek ook te maken krijgt met de volgende uitgaven:
- Verzekeringen: dit kan onder andere de premie zijn voor een overlijdensrisicoverzekering (ORV), een opstalverzekering voor de woning en inboedelverzekering.
- Belastingen: dit omvat onder andere het eigenwoningforfait, de eventuele hypotheekrenteaftrek en ook gemeentelijke belastingen zoals riool- en afvalheffingen.
- Energie en water.
- Onderhoudskosten.
- VvE / servicekosten (als je een appartement koopt).
Erfpacht (afhankelijk van je gemeente).
Door deze kosten op te tellen bij je hypotheeklasten, weet je wat je ongeveer kwijt bent aan woonlasten.
-
Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheeklasten?
Het verschil tussen bruto en netto hypotheeklasten heeft te maken met hoeveel je daadwerkelijk betaalt aan je hypotheek, rekening houdend met belastingvoordelen en andere financiële aspecten.
De bruto hypotheeklasten zijn de totale kosten van je hypotheek, inclusief de aflossing van de lening en de rente die je betaalt. In je bruto hypotheeklasten zijn belastingvoordelen of andere financiële tegemoetkomingen nog niet meegerekend.
De netto hypotheeklasten zijn de kosten van je hypotheek na belastingaftrek en eventuele toeslagen. In je netto hypotheeklasten zijn belastingvoordelen en andere financiële tegemoetkomingen meegerekend, waardoor het bedrag dat je daadwerkelijk uitgeeft aan je hypotheek lager kan zijn dan de bruto kosten.
-
Hoe verlaag ik de maandlasten van mijn hypotheek?
Er zijn verschillende manieren om de maandlasten van je hypotheek te verlagen, afhankelijk van je financiële situatie en doelstellingen. Bijvoorbeeld:
- Extra aflossen: door extra af te lossen op je hypotheek gaan je maandlasten omlaag. Bij Lot kan ieder jaar tot 15% van het hypotheekbedrag vergoedingsvrij worden afgelost. Wanneer je aflost uit eigen middelen kan dit tot 100%.
- Renteverlaging: afgelost op je hypotheek of is je woning meer waard geworden? Het zou kunnen dat je dan in een lagere tariefgroep valt en je rente omlaaggaat. Bij Lot wordt dit automatisch aangepast.
- Indien de actuele rente lager is dan jouw rente kun je je rente aanpassen vóór het einde van de rentevaste periode. Dat kan gunstig zijn als de actuele rente lager is dan je huidige rente. Je betaalt dan wel een bedrag ter vergoeding van het renteverlies t.o.v. de berekeningen.
- Hypotheek oversluiten: is de actuele hypotheekrente lager dan de rente van jouw lopende hypotheek? Dan kan het interessant zijn om je huidige hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek.
-
Kan ik mijn maandlasten verlagen door mijn hypotheek over te sluiten?
Ja, je kunt mogelijk je maandelijkse hypotheeklasten verlagen door je hypotheek over te sluiten naar een nieuwe lening met een lagere rente, wat gunstigere voorwaarden en lagere maandelijkse betalingen kan opleveren. Hou er wel rekening mee dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het oversluiten van je hypotheek, zoals boeterente, advieskosten, notariskosten en taxatiekosten. Lees hier meer over de mogelijkheden en voordelen van oversluiten.
Waarom kiezen voor Lot
Duurzaam
Goede prijs
Snel en goed van dienst
Maandlasten bereken met behulp van een adviseur.
Je wilt je droomhuis kopen en je liever niet bezig houden met gedoe rond je hypotheek. De hypotheken van Lot kun je alleen afsluiten via een hypotheekadviseur. De adviseur geeft je persoonlijk hypotheekadvies én regelt de hypotheek voor je.