Verduurzamen is slim: óók in de zomer!
Bij verduurzaming denken veel mensen automatisch aan de winter. Logisch, want bijvoorbeeld goede isolatie zorgt voor lagere stookkosten en een warmere woning. Maar wist je dat verduurzamingsmaatregelen ook in de zomer meer comfort en energiebesparing opleveren?
Minder hitte in huis
Tijdens de zomermaanden kan het binnenshuis flink warm worden. Zeker in oudere of slecht geïsoleerde woningen kan de temperatuur binnen wel 5 tot 7 graden hoger liggen dan in een goed geïsoleerde woning, blijkt uit onderzoek van TNO. Dat merk je aan klamme nachten, een minder goede nachtrust én hogere kosten als je de airco laat draaien.
Goede isolatie werkt dus twee kanten op: in de winter houdt het de kou buiten, in de zomer de warmte. Denk bijvoorbeeld aan:
- Dakisolatie: voorkomt dat je bovenverdieping in de zomer een sauna wordt.
- Vloerisolatie: houdt de temperatuur op de begane grond stabiel.
- HR+++-glas: laat licht door, maar houdt de warmte buiten.
Vergeet ventilatie niet
Ventileren is in de zomer minstens zo belangrijk als in de winter. Een goed ventilatiesysteem voert warme lucht af en zorgt voor frisse lucht, zonder dat je de ramen de hele dag hoeft open te laten. Dat helpt om je woning koel en gezond te houden.
Heb je mechanische of balansventilatie met WTW? Gebruik die dan slim om je woning koeler te houden.
- Bij mechanische ventilatie: houd roosters aan de zonkant overdag dicht en aan de schaduwkant open. Zo komt er minder warme lucht naar binnen.
- Bij balansventilatie met warmteterugwinning (wtw): gebruik de bypass als het buiten koeler is dan binnen (zoals ’s nachts). Zet de bypass juist uit als het buiten warmer is – dan helpt het systeem om de binnenkomende lucht iets te koelen.
Extra comfort met je warmtepomp
Heb je een warmtepomp met bodembron? Dan kun je daar niet alleen duurzaam mee verwarmen, maar ook energiezuinig mee koelen. De koelte uit de bodem houdt je woning comfortabel tijdens warme dagen, zonder dat je veel stroom verbruikt. Extra fijn: de warmte die je ’s zomers uit je woning haalt, wordt opgeslagen in de bodembron en helpt in de winter juist weer bij het verwarmen.
Tips voor natuurlijke verkoeling
Naast isoleren en bepaalde systemen zoals een goed ventilatiesysteem of warmtepomp kun je met een paar slimme maatregelen je woning op warme dagen extra koel houden:
- Houd overdag je zonwering of rolluiken dicht.
- Ventileer ’s avonds en ’s nachts als het buiten is afgekoeld.
- Plant een boom of klimop tegen je gevel – groen verkoelt op een natuurlijke manier. Ook kun je van een plat dak een groen dak maken en dit goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie.
- Gebruik luchtige gordijnen, luifels of screens om direct zonlicht tegen te houden. Een snelle en goedkope oplossing is een schaduwdoek, dit kun je makkelijk vastmaken aan een muur, boom, schutting of paal.
Verduurzamen loont het hele jaar door
Wie verduurzaamt, profiteert in elk seizoen. Je verhoogt het wooncomfort, bespaart op energiekosten én je woning blijft koeler op hete dagen.
Benieuwd welke mogelijkheden jij hebt om je woning te verduurzamen? Hier vind je meer informatie en hier kun je direct uitrekenen wat verduurzamen jou kan opleveren.