Inloggen MijnLot

Hypotheek verhogen – iets voor jou?

Steeds meer woningeigenaren kiezen ervoor om hun hypotheek te verhogen. In het eerste kwartaal van 2025 nam het aantal verhogingen zelfs toe met maar liefst 28,8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024, blijkt uit cijfers van Vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN). Waarom doen mensen dit – en is het ook iets voor jou?

Wat is een hypotheekverhoging?

Een hypotheekverhoging betekent dat je extra geld leent boven op je bestaande hypotheek. Je woning blijft het onderpand, maar je krijgt meer financiële ruimte. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een verbouwing of het verduurzamen van je woning.

 

Waarom kiezen mensen hiervoor?

We merken dat veel mensen juist nu hun woning willen verbeteren of toekomstbestendiger willen maken, zonder te verhuizen. Denk aan:

  • Een dakkapel of aanbouw voor meer ruimte.
  • Zonnepanelen of isolatie om energie te besparen.
  • Een nieuwe keuken of badkamer om het woongenot te verhogen.

Voor dit soort zaken is het verhogen van je hypotheek een fijne oplossing.

 

Hoe werkt het bij Lot?

Wil je je hypotheek verhogen? De eerste stap is om, samen met een adviseur, te kijken wat er mogelijk is in jouw situatie. Hoeveel je kunt verhogen, hangt onder andere af van de waarde van je woning, je inkomen en je bestaande hypotheek. Je doorloopt daarbij de volgende stappen:

  1. Inzicht in je maximale ruimte en lasten: je hypotheekadviseur rekent voor je uit wat er precies mogelijk is en welke maandlasten daarbij horen. Of bereken alvast zelf je maximale hypotheek hier.
  2. Duidelijkheid over voorwaarden: om je hypotheek te verhogen, is het belangrijk dat je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De belangrijkste zijn:
    • Je hebt overwaarde op je woning. it kan bijvoorbeeld doordat je hebt afgelost of omdat je woning in waarde is gestegen of juist gaat stijgen omdat je bijvoorbeeld gaat verbouwen. Of je hebt in het verleden bewust minder geleend dan je op basis van je woningwaarde zou kunnen.
    • Je toetsinkomen is voldoende. We kijken hierbij naar wat je maximaal mag lenen op basis van jouw financiële situatie.
    • Je leent niet meer dan de waarde van je woning. Zeker met de gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren is de kans groot dat je woning inmiddels meer waard is dan bij de aankoop – en dat biedt extra leencapaciteit.
    • Let op bij een hypotheek met NHG: Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, kun je alleen je hypotheek verhogen tot de NHG-grens. In 2025 is dat maximaal € 450.000 zonder verduurzaming of € 477.000 als je het extra bedrag gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Ga je daarboven? Dan vervalt je recht op NHG.
  3. Een helder aanvraagproces. Zodra je samen met je adviseur hebt bepaald hoeveel je wilt verhogen Je adviseur dient de aanvraag en benodigde informatie voor je in. Wij zorgen voor een snelle afhandeling, zonder gedoe. Ga je je woning verduurzamen? In sommige gevallen kun je de verhoging ook direct online regelen in MijnLot. 

 

Wat zijn de kosten?

Bij een hypotheekverhoging betaal je bijkomende kosten, denk aan advieskosten, notariskosten en mogelijk kosten voor een taxatierapport. Deze kosten verschillen per situatie – je hypotheekadviseur legt dit vooraf duidelijk aan je uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vraag je zelf je verhoging online aan in MijnLot, dan kunnen er andere kosten van toepassing zijn.

 

Een tweede hypotheek of een (onderhandse) verhoging?

Je kunt je hypotheek op twee manieren verhogen: door een tweede hypotheek af te sluiten, of door gebruik te maken van de ruimte binnen je bestaande hypotheekinschrijving (vraag ernaar bij je adviseur).

Kies je voor die laatste optie, dan heb je het voordeel dat je niet opnieuw langs de notaris hoeft en dus ook geen notariskosten betaalt. De overige kosten en het proces zijn vaak gelijk aan die van een tweede hypotheek.

 

Is het iets voor jou?

Als je plannen hebt voor je woning of behoefte hebt aan meer financiële ruimte, kan het verhogen van je hypotheek een slimme stap zijn. Het is een manier om méér uit je huidige thuis te halen – zonder te hoeven verhuizen.

Wil je weten wat er voor jou mogelijk is? Lees hier of neem dan contact op met je adviseur.