Inloggen MijnLot

Een hypotheek met of zonder NHG, wat is het verschil?

Een hypotheek mét NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de hypotheekaanbieder als jij dat zelf niet meer kan omdat je bijvoorbeeld werkloos wordt, arbeidsongeschikt of gaat scheiden. Je leent op deze manier veiliger. Verkoop je bijvoorbeeld je huis voor minder dan nodig is om je hypotheek af te lossen, dan kan de NHG je deze restschuld kwijtschelden. Voor de NHG is een landelijke grens bepaald van €355.000,-. Wil je dus gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie, dan mag je maximaal €355.000 lenen. Een bijkomend voordeel: met de NHG betaal je een lagere rente. Deze rentekorting kan oplopen tot 0,6%.

Als je gebruik wilt maken van de NHG speelt de waarde van je woning een rol bij het bepalen van de hoogte van je hypotheek. Je mag maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Koop je een huis van €275.000? Dan leen je maximaal €275.000. Is de woningwaarde hoger dan de NHG-grens? Dan mag je het maximale bedrag van de NHG-grens lenen in je hypotheek en vul je de rest dus zelf aan met eigen middelen óf je maakt geen gebruik van een NHG-hypotheek.

Goed om te weten: aan het afsluiten van een NHG-hypotheek zitten kosten verbonden. Je betaalt eenmalig 0,7% over het hypotheekbedrag.

Energiebesparende maatregelen

Zodra je een hypotheek afsluit en energiebesparende maatregelen meefinanciert, mag je 106% van je woningwaarde lenen. Hierdoor is je NHG-grens €376.300 (106% van €355.000). Een voordeel dus dat je meer mag lenen, maar let op! Het deel boven de 100% van je woningwaarde moet wel volledig gebruikt worden voor de energiebesparende maatregelen aan de woning. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over een duurzame hypotheek.

Een hypotheek met NHG afsluiten is afhankelijk van de hypotheekvorm die je afsluit. Bij het afsluiten van een annuïteiten- of lineaire hypotheek kun je gebruik maken van NHG. Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je geen NHG krijgen. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Een hypotheek zonder NHG

Kies je niet voor een hypotheek met NHG maar voor een hypotheek zonder NHG? Dan betekent dit eigenlijk dat er geen ‘vangnet’ is. Zodra je financiële situatie verandert moet je er zelf voor zorgen dat je de hypotheek kunt terugbetalen. Daarnaast krijg je op de hypotheekrente zonder NHG geen korting, maar wanneer je een lager percentage van de woningwaarde leent, betaal je wel minder rente. Leen je bijvoorbeeld minder dan 60% van de woningwaarde? Dan is de hypotheekrente zonder NHG soms voordeliger. Dat kan dus ook een reden zijn om te kiezen voor een hypotheek zonder NHG.

Het grootste verschil is ‘het vangnet’ dat je wel hebt met een NHG-hypotheek, maar dit wil niet zeggen dat dit de beste keuze voor jouw situatie is. Vraag het daarom altijd na bij je hypotheekadviseur. Hij of zij kan je er alles over vertellen en een passend advies geven. Neem contact op met een van onze adviseurs in de buurt.

Veranderingen 2023

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2023 fors omhoog. Lees hier meer.