Als jullie besluiten om de woning te verkopen, dan zal de opbrengst gebruikt worden om de hypotheek (deels) af te lossen. Afhankelijk van of er sprake is van een restschuld of overwaarde, kan dit gevolgen hebben voor hoe jullie de financiën verder verdelen. Het is verstandig om je in deze situatie te laten adviseren door een hypotheekadviseur of een expert op het gebied van scheidingen. Zij kunnen je helpen om de beste beslissing te nemen.
Uit elkaar
Uit elkaar gaan of een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee en kan ook gevolgen hebben voor je financiële situatie. Dit geldt zeker wanneer jullie samen een koopwoning en hypotheek hebben. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk door deze periode komt, is het slim om advies in te winnen bij je hypotheekadviseur. Die kan je helpen de juiste keuzes te maken voor jouw situatie. Wij hebben alvast een paar belangrijke onderwerpen onder elkaar gezet.
De scenario's
-
De woning verkopen
-
Eén van jullie blijft in de woning wonen
Stel, jij of je partner wilt graag in jullie gezamenlijke woning blijven wonen. Dat kan in bepaalde gevallen zeker een optie zijn. Het belangrijkste is dan of jouw inkomen toereikend is om de hypotheeklasten alleen te dragen. Dit betekent dat alle kosten die bij het wonen horen, zoals de hypotheek, maar ook de energiekosten, het onderhoud en de belastingen, voor jouw rekening komen. Het is echt van belang om hier een duidelijk beeld van te krijgen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Een hypotheekadviseur berekent of dit mogelijk is.
Linken OHA.
-
Eén van jullie neemt de hypotheek mee
Na de scheiding kan het zo zijn dat een van jullie besluit de hypotheek mee te nemen. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als de huidige hypotheekrente lager is dan de actuele rente die je zou krijgen als je nu een nieuwe hypotheek zou afsluiten. Bij het overnemen van de hypotheek kunnen de voorwaarden, zoals de looptijd en de verdeling van de hypotheek, wel aangepast worden.
Overwaarde of restschuld
Zodra de beslissing valt om de woning te verkopen, kunnen er twee scenario's ontstaan: overwaarde of restschuld.
Overwaarde
Als na de verkoop van jullie woning en het aflossen van de hypotheek er geld overblijft, spreken we van overwaarde. Deze overwaarde wordt in de meeste gevallen eerlijk tussen jullie verdeeld. Hoe prettig dit ook klinkt, het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken en deze vast te leggen.
Restschuld
Een minder gunstig scenario is het ontstaan van een restschuld. Dit gebeurt wanneer de opbrengst van de woningverkoop niet voldoende is om de hypotheek volledig af te lossen. Er blijft dan een restschuld over die jullie nog aan de bank verschuldigd zijn.
Hoe de overwaarde of restschuld wordt verdeeld, hangt af van de afspraken die bij het afsluiten van de hypotheek of tijdens de beëindiging van de relatie zijn gemaakt over de eigendoms- en schuldverhouding.