Persbericht

Lot Hypotheken maakt kopie identiteitsbewijs verleden tijd met OcktoID

Lot Hypotheken introduceert als één van de eerste geldverstrekkers het gebruik van digitale identificatie bij een hypotheekaanvraag. Dit is wederom een grote stap vooruit in het gebruik van brondata, dankzij de samenwerking met Ockto. Met OcktoID kunnen klanten zich eenvoudig digitaal identificeren via iDIN en de BasisRegistratie Personen (BRP). Een kopie van het identiteitsbewijs is daarmee niet meer nodig voor identificatie.

Klanten hoeven nu één document minder aan te leveren, wat resulteert in meer gemak voor klant én adviseur door minder papierwerk, minder kans op fouten en een nog snellere afhandeling van dossiers.

Saskia Buursink, directeur Lot Hypotheken, is enthousiast over deze ontwikkeling. "Onze ambities op het gebied van digitalisering zijn altijd groot geweest en we streven naar een proces met zo min mogelijk papierwerk. Door onze stukkenlijst kort te houden en optimaal gebruik te maken van brondata, maken we dit mogelijk. De overstap naar digitale identificatie is wederom een mooie stap vooruit naar een nog eenvoudiger, papierloos hypotheekproces.”

De impact van OcktoID op het hypotheekaanvraagproces

Klanten van Lot Hypotheken ervaren nu al de voordelen van het gebruik van de Ockto-app voor het verzamelen van verschillende gegevens voor hun hypotheekaanvraag. Dit omvat persoonsgegevens, de gegevens van de werkgeversverklaring, een pensioenoverzicht, een uitkeringsspecificatie, bewijzen van studieschuld, informatie over de huidige hypotheek, bewijs van eigen vermogen, en documenten over de inschrijving of ontbinding van een geregistreerd partnerschap of huwelijk.

Ockto haalt deze informatie direct en digitaal op bij de bron, wat niet alleen zorgt voor meer betrouwbaarheid, maar ook het proces aanzienlijk vereenvoudigt.

Met de toevoeging van digitale identificatie via OcktoID wordt het aanvraagproces nog overzichtelijker en eenvoudiger. Bovendien voldoet de adviseur met OcktoID in één keer aan de AVG, omdat het geen BSN bevat.

Efficiënte digitale identificatie die voldoet aan alle wettelijke eisen

OcktoID biedt een alles-in-één oplossing voor digitale identificatie die voldoet aan de eisen van zowel de Wwft als de AVG. Het systeem maakt gebruik van iDIN voor identificatie en kan indien nodig extra gegevens uit de BasisRegistratie Personen (BRP) halen. Door gegevens uit diverse bronnen te combineren en te cross-checken, biedt OcktoID een nauwkeurige identificatie. Met geavanceerde datafilters voldoet het aan alle geldende wetgeving, terwijl het risico op fraude tot een minimum wordt beperkt. Hierdoor kunnen zowel het intermediair als Lot Hypotheken snel, veilig en efficiënt aan hun identificatievereisten voldoen.

Aanvragen 25% sneller afgehandeld met gebruik brondata

Recent onderzoek van HDN toont aan dat dossiers waarbij gebruik is gemaakt van brondata gemiddeld 25% sneller worden afgehandeld. Bovendien ligt het percentage van aanvragen dat in één keer goed is, 9% hoger.

Lees meer over de mogelijkheden van Ockto.