Ondernemers en de duurzaamheidshypotheek

Een duurzaamheidshypotheek met NHG is al mogelijk voor ondernemers die 12 maanden ondernemen! Voor een duurzaamheidshypotheek zonder NHG geldt dat de klant minimaal 36 maanden moet ondernemen. In het renteaanbod dat de klant van ons ontvangt, staat vermeld of de duurzaamheidshypotheek met of zonder NHG is.

Startende ondernemers die korter dan 3 jaar ondernemen

Ondernemers die korter dan 3 jaar ondernemen, komen alleen in aanmerking voor een duurzaamheidshypotheek met NHG. Zodra wij de aanvraag voor een duurzaamheidshypotheek ontvangen, beoordelen wij of deze met of zonder NHG kan worden aangeboden. Deze informatie wordt vermeld in het renteaanbod dat de klant van ons ontvangt. Als het renteaanbod geen NHG vermeldt en de klant nog geen 36 maanden als ondernemer actief is, kan een rekenexpert het inkomen niet berekenen en komt de klant nog niet in aanmerking voor een duurzaamheidshypotheek.

Hoe wordt het inkomen bepaald?

Voor een zorgvuldige en transparante berekening van het inkomen vanuit de onderneming van jouw klant maken wij gebruik van een inkomensverklaring opgesteld door een gekwalificeerde rekenexpert. Deze expert hanteert onze voorwaarden en bepaalt op basis hiervan het inkomen dat wij kunnen gebruiken voor het vaststellen van de maximale hypotheek. Op deze manier wordt het inkomen door iedere rekenexpert op uniforme wijze berekend.

Inkomensverklaring aanvragen

Een inkomensverklaring vraagt de klant rechtstreeks aan bij een rekenexpert. Houd er rekening mee dat de rekenexpert kosten in rekening brengt voor het opstellen van een inkomensverklaring. Deze kosten betaalt de klant rechtstreeks aan de rekenexpert. Op de website van de rekenexpert vind je de actuele tarieven.

In het renteaanbod dat aan de klant wordt verstrekt, wordt duidelijk aangegeven of de duurzaamheidshypotheek met of zonder NHG wordt aangeboden. Bij het aanvragen van een inkomensverklaring geeft de klant dit door aan de rekenexpert. De rekenexpert houdt hier rekening mee bij het berekenen van het inkomen. In sommige gevallen moet de rekenexpert bij het inkomen ook rekening houden met de aanwezigheid van NHG.

Let op: De definitieve beoordeling van de duurzaamheidshypotheek vindt pas plaats na ontvangst van alle benodigde documenten. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de hypotheekaanvraag niet wordt goedgekeurd. Houd er rekening mee dat eventuele kosten die de klant heeft betaald voor een inkomensverklaring niet door ons worden vergoed.

Aanvullende informatie over inkomensverklaringen

Belangrijke aandachtspunten